Hälsoprojekt

SL HELsDet började när föreningen Somaliland
vände sig till ABF Malmö och ville
starta en studiecirkel i hälsosam matlagning.
Inom föreningen hade man
sett att det fanns hälsoproblem kopplade
till övervikt och att många av medlemmarna
gärna ville lära sig att laga nyttigare mat.
Våren 2013 hölls den första studiecirkeln med Stefan
Persson, som är kock med lång erfarenhet av dietmatlagning.
Den blev så populär att Stefan genast fick dra
igång fler. Hittills har alla cirklar varit fullsatta och på
träffarna dyker det ofta en eller ett par extra deltagare
som också vill vara med.
Den första studiecirkelträffen är teoretisk och handlar
om näringslära och sambandet med kost och motion,
som hur och när man bör äta och varför. En tolk
från föreningen finns med första gången, eftersom en
del av deltagarna är nyanlända i Sverige och inte talar
mycket svenska. För en del blir cirkeln därför även en
övning i svenska. De kommande träffarna lagas det
mat för fullt, ofta upp till tre rätter och en efterrätt
 
 
 
SLhels 3Per träff. Deltagarna får ansvar för olika uppgifter och rätter.
Många av deltagarna äter i vanliga fall till stor del snabba kolhydrater, säger Stefan.
Och mycket socker. På cirkeln har vi till exempel gjort omelett på grönsaker och
rester från kylskåpet. Jag vill gärna laga och förmedla recept som kan anpassas efter vad
man har hemma. Stefan har jobbat som dietkock på diabeteskliniken på Skånes Universitetssjukhus
i Malmö och är själv diabetiker. Han är van vid att laga mat som är hälsosam och näringsrik. Jobbet som studiecirkelledare har han nu haft i tre år, och han håller studiecirklar i olika former av matlagning för  både barn och vuxna. Genom den här cirkeln vill jag gärna öppna vägen till att laga mat med svenska råvaror, de som är billiga och går att köpa enligt säsong, säger Stefan. Souad Sabri är en av deltagarna på en av höstens cirklar, som hålls i Värner Rydénskolans hemkunskapssal i Rosengård. Hon har bott i Sverige i 6 år och hörde talas om studiecirkeln av ett par vänner i föreningen. Jag har lärt mig laga nyttigare mat, och även nyttigare kakor. På det somaliska viset kokas ris med mycket olja, nu har jag lärt
 
 
 
 
 

SLhels 2

[row class=”row-fluid”]
[col class=”span6″]

mig koka det på nyttigare vis med bara vatten och grönsaker
i stället, säger Souad.
Lax på saltbädd, lagad i ugn med kryddor och helt utan
tillsatt fett och olja är en annan favorit från studiecirkeln,
liksom potatismos med rotfrukter, som även hennes treåriga
dotter blivit väldigt förtjust i. Sockerkakan med äpplen
och kanel har också blivit populär bland släkt och vänner.
Souad har även fått upp ögonen för en del nya råvaror
och därmed fått mer att välja på i matbutiken.
– Tidigare köpte jag bara frysta grönsaker. Nu väljer jag
gärna de färska med mycket färg, som paprika, gurka och
tomat. Mycket av det vi har lagat mat av är sådant som jag
bara såg rakt förbi i affären förut, säger Souad.
Kvinnorna i föreningen har pratat så mycket om matlagningscirkeln
att männen nu också börjar bli nyfikna och
vill vara med. Hittills har Stefan haft fullt upp att möta
önskemålen om fler cirklar för enbart kvinnorna i föreningen,
men kanske blir det ytterligare möjligheter för fler cirklar framöver.

 

[/col]
[col class=”span6″]SLhels 4[/col]
[/row]

 
 
 
 

Souad Sabri